Overgewicht en zwanger worden

July 25, 2017

Tegenwoordig heeft 1/3 van de Vlaamse vrouwen en mannen te kampen met overgewicht of obesitas.
Dat overgewicht leidt tot allerlei aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en vroegtijdig overlijden weten we stilletjesaan wel allemaal.

Maar wist je dat vrouwen en mannen die kampen met overgewicht een verhoogd risico hebben om verminderd vruchtbaar te zijn? Overgewicht produceert namelijk een abnormaal hormonaal signaal dat een invloed uitoefent op de eisprong waardoor er vaak menstruatiestoornissen optreden. Bij mannen heeft dit hormonaal signaal een effect op de productie van sperma.

Ook tijdens de zwangerschap kunnen er allerlei complicaties optreden. Zo is er een verhoogde kans op miskramen, zwangerschapsdiabetes, vroeggeboorte, doodgeboorte, een te zwaar kindje voor de zwangerschapsleeftijd en aangeboren afwijkingen.

Tijdens de bevalling en in de periode na de bevalling kunnen er eveneens complicaties optreden die onmiddellijk in verband gebracht kunnen worden met overgewicht, zoals verhoogd risico om een keizersnede te moeten ondergaan, schouderdystocie (waarbij de baby tijdens de geboorte vast komt te zitten met de schouder achter het schaambeen van de mama), postpartum bloedingen, moeilijke borstvoeding, moeilijk genezende littekens, infecties,...

Het is dus belangrijk om bij kinderwens een gezond gewicht na te streven!

Praat erover met uw arts, gynaecoloog of vroedvrouw zodat u tijdig en gepast begeleid en doorverwezen kan worden. Meer weergeven

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten

June 20, 2017

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square