• Door: Sandra Huysmans

Ergonomisch dragen van je baby/peuter


De laatste tijd is de interesse in het dragen van baby's en peuters toegenomen. Maar waar moet je nu op letten wanneer je je een draagsysteem aanschaft. We geven graag enkele tips...

Onafhankelijk of je nu kiest voor een draagdoek of een voorgevormde drager, het belangrijkste is dat deze je baby of peuter goed ondersteunt. Het rugpand moet doorlopen van knieholte tot knieholte en je kleine ukkie moet in de natuurlijke kikkerpositie (M-positie) zitten, wat betekent dat je kleintje met de beentjes opgetrokken en gespreid en met de knietjes hoger dan de billen zit. De rug van je kleintje moet een mooie, natuurlijke bollende houding kunnen aannemen en aanhouden. Ook moet de drager voor jezelf aangenaam en comfortabel zitten..

Gezien de investering voor een goed draagsysteem raden we aan om verschillende dragers te passen zodat je kan vergelijken vooraleer over te gaan tot een aankoop. Soms gaat het over een detail dat voor jou en je kleintje een wereld van verschil kan maken naar comfort toe.

Hou rekening met de leeftijd (lengte en gewicht) van je kindje. De meeste ergonomische voorgevormde dragers zullen goed passen vanaf het moment dat jou baby kledingmaat 68 draagt, je kleintje is op dat moment 4 tot 6 maanden oud, tot dat jou baby 1,5 jaar oud is.

Wil je jou baby vanaf dag 1 dragen dan kies je best voor een rekbare of geweven draagdoek. Hou je niet van al dat gedoe met knopen (waar je overigens na verloop van tijd echt handig in wordt) dan kan je kiezen voor de mei-tai (een draagsysteem dat je kan beschouwen tussen een draagdoek en een draagzak) of de handige Marsupi (deze kan je gebruiken tot je baby ongeveer 1 jaar oud is).

Sommige voorgevormde draagzakken hebben een geintegreerde of een aparte insert zodat je je kindje hiermee vanaf de geboorte kan dragen. Indien je zou kiezen voor dit systeem moet je weten dat er sommige kindjes zijn die zich al snel tegen de heupband van de drager zullen afzetten met hun voetjes, waardoor je naar comfort en ergonomie toe zal inboeten. In de zomer is zo een insert ook erg warm.

Indien je toch voor een voorgevormd draagsysteem wil kiezen dat je kan gebruiken vanaf de geboorte kies je best voor een drager waarvan je het zitgedeelte van het rugpand kan versmallen.

Vanaf het moment dat jou kindje kledingmaatje 92 draagt en dus ongeveer 1,5 jaar oud is schakel je het best over op een peuterdrager.

Bij het aanschaffen van een systeem moet je er verder naar kijken of jij voornamelijk zal dragen of ook je partner. Of je een compacte draagzak (handig om te gebruiken voor korte afstanden op vakantie), een lichte draagzak of een stevigere draagzak (voor lange wandelingen in de bergen) wenst. Of je op de buik, zij en/of rug wil kunnen dragen. Of je het kindje met het gezicht naar voor wenst te dragen (gezien de vele prikkels is dit niet geschikt voor jonge kindjes).

Wil je graag meer uitleg of wens je een draagconsult. Check onze facebookpagina of een onze website.


13 keer bekeken

© 2018 by Orchids & Butterflies

U kan ons volgen op

Contacteer ons voor meer informatie

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon