• Door: Sandra Huysmans

Rooming-in en Bedsharing: Richtlijnen om veiliger samen te slapen met je baby


Het is een heel natuurlijk iets dat pasgeborenen en jonge kinderen dicht bij ons willen zijn en wij bij hun.

Gezien de vele voordelen slapen baby's het beste de eerste maanden van hun prille leventje in een apart bedje (spijlenbedje, wiegje of co-sleeper) bij hun ouders op de kamer, rooming-in genaamd. Het is fijn, je hebt zo een goed zicht op je baby, je bent snel bij je baby als die huilt of zich ongemakkelijk voelt, het is bijzonder handig als je borstvoeding geeft en het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) of ook wel wiegendood genoemd daalt.

Het rooming-in advies komt van Unicef en de WHO (World Health Organization) en is overgenomen door diverse instanties zoals Kind & Gezin, de meeste ziekenhuizen, kraamzorg en (para)medici, waaronder vroedvrouwen.

Bij bedsharing slaapt de baby in bed bij de ouders. Waar dit in verschillende niet-westerse culturen heel normaal is, is dit in de westerse samenleving nog steeds taboe. Bedsharing wordt door verschillende gezondheidsorganisaties niet gepromoot gezien onveilig samen slapen het risico op wiegendood, verstikking, overhitting en uit bed vallen aanzienlijk verhoogt.

Toch blijkt uit verschillende studies dat 47% tot 48% van de voornamelijk borstvoedende moeders het bed deelt met hun ukje.

Bedsharing blijkt dan ook verschillende voordelen te hebben. Zo geeft het een veilig gevoel aan je baby dat je dichtbij bent, wat het gevoel van een veilige hechting bevordert en zo bijdraagt aan de algemene- en hersenontwikkeling van je kleinste schat.

Indien je overweegt om samen te slapen met je baby in hetzelfde bed en dus aan bedsharing wil doen, moet je er steeds voor zorgen dat dit een goed geïnformeerde keuze is en dat je dit goed hebt doorgenomen en besproken met je partner. Ook is het heel belangrijk om een aantal richtlijnen te volgen om zo de risico's op overhitting, verstikking, uit bed vallen en SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) tot een minimum te beperken voor jou baby.

 1. Doe alleen aan bedsharing met je baby als je exclusief borstvoeding geeft. Bij het geven van flessenvoeding is het niet veilig om samen in 1 bed te slapen met de baby. De hormonen van een borstvoedende moeder maken haar waakzamer en alerter, een moeder die geen borstvoeding geeft mist die hormonen en kan dus minder waakzaam zijn in haar slaap. Wil je toch slapen met je kindje binnen handbereik, leg je je baby te slapen in bijvoorbeeld een co-sleeper (zie onderaan dit artikel voor meer uitleg).

 2. De ouders moeten beiden niet-rokers zijn en de moeder mag ook niet gerookt hebben tijdens haar zwangerschap.

 3. Geen van beide ouders mogen alcohol gedronken hebben en ook niet onder invloed zijn van drugs of medicatie zoals pijnstillers.

 4. Doe niet aan bedsharing als 1 van beide of beide ouders oververmoeid zijn.

 5. Leg je baby altijd op de rug te slapen.

 6. Zorg dat je partner weet dat de baby mee in bed ligt.

 7. De mama dient in het midden van het bed te slapen, de baby mag niet tussen beide ouders in liggen. Instinctief zal een moeder nooit op haar kind gaan liggen.

 8. De matras dient stevig te zijn zodat de baby niet onder de moeder kan rollen door de ongelijkheid in gewicht. De sofa of een waterbed zijn niet geschikt.

 9. Zorg ervoor dat de baby niet uit bed kan vallen. Zet het bed met de kant waar de baby slaapt tegen de muur of gebruik een bedhek waar de baby niet tussen kan vallen.

 10. Om het risico op verstikken mag je geen (borstvoeding)kussens, dekens, lakens of knuffels in de buurt van de baby leggen. Draag je haar bij elkaar en draag geen nachtkledij waar loszittende riemen of linten aanzitten.

 11. Zorg ervoor dat de baby niet overhit geraakt en pas de kleding en slaapzak van de baby aan aan de kamertemperatuur. De ideale slaapkamertemperatuur is 16-18 graden.

 12. Laat geen huisdieren toe waar het kind ligt te slapen.

 13. De moeder dient op haar zij te liggen en door haar positie een beschermend kader te vormen met haar lichaam. De baby dient met het hoofd ter hoogte van de borst te liggen en niet ter hoogte van het hoofd van de moeder.

Het is af te raden om aan bedsharing te doen met je baby in de volgende gevallen:

 1. Bij extreme zwaarlijvigheid van de moeder.

 2. Wanneer de baby flessenvoeding krijgt.

 3. Indien jij en/of je partner roken of indien de moeder gerookt heeft tijdens haar zwangerschap.

 4. Indien jij en/of je partner onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicatie die de alertheid en waakzaamheid beïnvloeden.

 5. Wanneer de baby heel klein is voor zijn leeftijd of een prematuur is. Overweeg in dit geval een co-sleeper.

In deze gevallen kan je wel overwegen om je baby te slapen te leggen in een co-sleeper. Een co-sleeper is een bedje dat vastgehaakt kan worden aan het ouderlijke bed. De co-sleeper is aan één zijde open of kan geopend worden en dient stevig aan het ouderlijk bed bevestigd te worden, zodat het de co-sleeper niet kan wegglijden.

Als laatste geef ik graag nog dit mee: Advies van anderen is vaak goed bedoeld, maar vooral verwarrend en soms zelfs een beetje frustrerend of uitermate irritant. Doe vooral wat je instinct als moeder je ingeeft. Jij weet immers het beste wat goed is voor jou en je baby.

Bronnen:

Ball, H.L. (2002). Reasons to bed-share: why parents sleep with their infants. Journal of Reproductive and Infant Psychology 20(4): 207-222

Ball, H.L. (2003). Breastfeeding, bed-sharing and infant sleep, Birth 30(3): 181-188

Ball, H.L. & Volpe, L.E. (2013). Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) risk reduction and infant sleep location – Moving the discussion forward. Social Science & Medicine (79): 84–91.

Blair, P.S. & Ball, H.L. (2004) The prevalence and characteristics associated with parent-infant bed-sharing in England. Archives of Disease in Childhood (89): 1106-1110

Carpenter, R.G., Irgens L.M., Blair, P.S., England, P.D., Fleming, P., Huber, J. et al. (2004). Sudden unexplained infant death in 20 regions in Europe: case control study. Lancet (363): 185-191

Carpenter, R., McGarvey, C., Mitchell, E.A. et al. (2013). Bed sharing when parents do not smoke: is there a risk of SIDS? An individual level analysis of five major case-control studies. BMJ Open doi:10.1136/bmjopen-2012-002299

Kendall-Tackett, K., Cong, Z. & Hale, T.W. (2010). Mother-Infant Sleep Locations and Nighttime Feeding Behavior: U.S. Data from the Survey of Mothers’ Sleep and Fatigue. Clinical Lactation (1): 27-31

Lahr, M., Rosenberg, K. and Lapidus, J. (2005). Bedsharing and Maternal Smoking in a Population-Based Survey of New Mothers. Pediatrics (116): 530-542

McKenna, J., Ball H. & Gettler L. (2007). Mother-infant Co-sleeping, Breastfeeding and SIDS: What Biological Anthropologists Have Learned About Normal Infant Sleep and Pediatric Sleep Medicine. Yearbook of Physical Anthropology (50):133-161

McKenna, J., McDade, T. (2005). Why Babies Should Never Sleep Alone: A Review of the Co-Sleeping Controversy in Relation to SIDS, Bedsharing and Breastfeeding (pdf). Paediatric Respiratory Reviews (6):134-152

#bedsharing #cosleeping #SIDS #wiegendood #roomingin #vroedvrouw #borstvoeding #cosleeper

0 keer bekeken

© 2018 by Orchids & Butterflies

U kan ons volgen op

Contacteer ons voor meer informatie

 • Grey Facebook Icon
 • Grey Instagram Icon