• Door: Sandra Huysmans

Toxoplasma watte?


Toxoplasma Gondii of T. Gondii voor de vrienden is een kleine parasiet die voornamelijk in verband wordt gebracht met katten. Maar ook het eten van ongekookte vleeswaren of rauwe en ongewassen groenten, alsook het drinken van besmet water zijn heuse boosdoeners.

Buiten de zwangerschap is een toxoplasmose infectie meestal ongevaarlijk, maar wanneer de vrouw besmet geraakt tijdens de zwangerschap kan dit erge gevolgen hebben voor de zwangerschap en het ongeboren kind.

Van zodra de kinderwens concreet is laat de vrouw best via een bloedafname testen of zij al dan niet immuun is voor toxoplasmose. Wanneer dan blijkt dat er geen immuniteit is kan de vrouw een aantal maatregelen in acht nemen om besmetting en transmissie te voorkomen tijdens de zwangerschap.

De preventiemaatregelen voor toxoplasmose zijn: • Handen goed wassen vóór het bewerken van voedsel; • Fruit en groenten (inclusief voorverpakte salades) altijd goed wassen en schillen; • Vlees en bereide maaltijden voldoende verhitten; • Geen rauw of slecht doorbakken vlees eten; • Oppervlakken zoals snijplanken of keukenbladen goed reinigen na contact met rauw vlees, groenten en fruit; • Handschoenen dragen bij tuinieren en achteraf de handen goed wassen; • Contact met uitwerpselen van katten vermijden.

Voor meer informatie en advies kan u contact opnemen met uw vroedvrouw, gynaecoloog of huisarts.


0 keer bekeken

© 2018 by Orchids & Butterflies

U kan ons volgen op

Contacteer ons voor meer informatie

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon